Ρομπότ διάσωσης από φοιτητές του ΑΠΘ
Η ανάπτυξη δύο νέων ρομπότ, τα οποία με ή χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν επιζώντες σ’ ένα χώρο που έχει υποστεί φυσική καταστροφή είναι το ερευνητικό έργο της ομάδας P.A.N.D.O.R.A. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Το τελευταίο διάστημα η ομάδα σχεδίασε και κατασκεύασε δύο νέα εξελιγμένα ρομπότ.
Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στον τρόπο κίνησης του οχήματος καθώς και της προσέγγισης των θυμάτων από το ρομποτικό βραχίονα.
Επιπρόσθετα, ενσωματώθηκαν νέοι αισθητήρες για την ακριβέστερη χαρτογράφηση του χώρου.
Το πρώτο ρομπότ έχει σκοπό την αυτόνομη πλοήγησή του στο χώρο καταστροφής και διαθέτει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και εκτίθεται από σήμερα, Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.
Το δεύτερο ρομπότ διαθέτει ικανότητες κίνησης σε πιο περίπλοκο περιβάλλον και ο έλεγχός του γίνεται με τηλεχειρισμό.
Η ερευνητική ομάδα P.A.N.D.O.R.A. (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Α.Π.Θ. αποτελείται από προπτυχακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Α.Π.Θ., με την καθοδήγηση και συνεχή υποστήριξη καθηγητών του ΤΗΜΜΥ.
Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η έρευνα στους τομείς της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της ρομποτικής.
Η ομάδα P.A.N.D.O.R.A. προκρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup Rescue 2009 που έγινε στο Graz της Αυστρίας, από 29 Ιουνίου ως 5 Ιουλίου 2009, κερδίζοντας τη δέκατη θέση και ταυτόχρονα την πρώτη βαθμολογικά θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν.
Να σημειωθεί ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, η κατασκευή μίας ρομποτικής πλατφόρμας ικανής να κινείται σε πραγματικό περιβάλλον καταστροφών είναι ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο.
Αυτές τις μέρες μ'απασχόλησε το θέμα
ΑπάντησηΔιαγραφήαν η τεχνολογία η , η οικολογία θα μας
βγάλει από το αδιέξοδο.
Η ανάρτησή σου προσφέρει ένα ακόμη
στοιχείο υπέρ της τεχνολογίας.
Καλό βράδυ.