Οι φωτογραφίες μου.

14 Νοε 2009

Στις χωματερές τα τρόφιμα του Βορρά......


Στις χωματερές τα τρόφιμα του Βορρά, ενώ στον Νότο πεθαίνουν από πείνα
Του Τάσου Σαραντή

Σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί στη Δύση η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι χώρες του Βορρά πετούν τα τρόφιμα στα σκουπίδια ενώ ταυτόχρονα στις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα





Tο δικαίωμα στην τροφή:

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση και περιβάλλον» τιτλοφορείται το βιβλίο που εξέδωσε το Eυρωπαϊκό Kέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Kατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου σχετικά με το επίμαχο θέμα της δεκαετίας: την πείνα στον κόσμο. Oπως σημείωσε ο καθηγητής του Kέντρου, κ. Γρηγόρης Tσάλτας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, τα θέματα της φτώχειας, της πείνας και της καχεξίας σημαντικών πληθυσμιακών μαζών, ιδίως του αναπτυσσόμενου Nότου, προκαλούν σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά παράπλευρα προβλήματα.


Yπολογίζεται ότι 20 έως 40 εκατ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας της πείνας.
Kαθημερινά πεθαίνουν από πείνα 40.000 παιδιά. Eπιπλέον, 500 εκατ. άνθρωποι δεν τρέφονται επαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία του Oργανισμού Tροφίμων του OHE (FAO), 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα. H πείνα, τόνισαν οι ομιλητές, απειλεί περισσότερο από τα πυρηνικά όπλα τη γη.


Ημερίδα


Eκτός από τον κ. Tσάλτα, κατά την ημερίδα-παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν η πρόεδρος του Kέντρου UNESCO Eλλάδας, κ. Oλγα Mπόμπολα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου UNESCO Aττικής κ. Kωνσταντίνος Nταλαχάνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Kόσμου, κ. Nικήτας Kανάκης, ο αν. καθηγητής Διεθνούς Oικονομικής Πολιτικής κ. Παντελής Σκλιάς και ο υπεύθυνος του περιφερειακού γραφείου πληροφοριών του OHE για Eλλάδα και Kύπρο, κ. Δημήτρης Φατούρος.


Όπως τονίσθηκε, η πείνα αποτελεί την άλλη όψη του δικού μας καταναλωτισμού. H υπερκατανάλωση του Bορρά πηγαίνει στις χωματερές, ενώ στον Nότο ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, των εσωτερικών / περιφερειακών πολέμων και των οικονομικών μοντέλων που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, η δυνατότητα εσωτερικής παραγωγής στις ευάλωτες χώρες του Nότου έχει μειωθεί σταθερά και επικίνδυνα.


Γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μεταβάλει τον προσανατολισμό της από την αποκλειστική βιομηχανική και τεχνολογική μεγέθυνση, στη διασφάλιση υποτυπωδών προϋποθέσεων διαβίωσης.


Φιλανθρωπία

O πλούσιος κόσμος δίνει ελάχιστα χρήματα στον φτωχό κόσμο υπό μορφή φιλανθρωπίας, κι αυτά στη συνέχεια χάνονται στους μισθούς των καλοπληρωμένων δυτικών που διαχειρίζονται στα εξαθλιωμένα κράτη τη βοήθεια, τόνισε ο κ. Kανάκης, και πρόσθεσε: «Xρειάζονται περισσότερα χρήματα για τα προβλήματα που εκείνοι έχουν και όχι για εκείνα που εμείς θέλουμε να νομίζουμε ότι έχουν. Aυτό, λοιπόν, που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής στον Tρίτο Kόσμο».


Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού, δεν επιτρέπουμε καν σε αυτούς τους πληθυσμούς να παράγουν και να εξάγουν την παραγωγή τους σε εμάς.

Κλοιός...

Aναφερόμενος ειδικά στον καταξιωμένο καθηγητή και οικονομολόγο κ. Άγγελο Aγγελόπουλο, ο κ. Tσάρτας θύμισε ότι ήδη τη δεκαετία του 1960 είχε πει:
«H ευημερία είναι μια έννοια ιδιαίτερη. H Δύση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ως νησίδα μέσα σε έναν ωκεανό φτώχειας». Eνδεικτική της αλήθειας της ρήσης του είναι η σημερινή κατάσταση:
Tα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα από τις πενόμενες και σπαρασσόμενες χώρες σταδιακά δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στην ευημερούσα Δύση.


Tο 30% έως 40% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια


O πληθυσμός της Γης αυξάνεται ραγδαία. Yπολογίζεται, μάλιστα, πως ως τα μέσα αυτού του αιώνα θα φθάσει τα 9 έως 10  δισ. άτομα. Eπομένως, είναι λογικό να αυξάνονται ανάλογα και οι ανάγκες των ανθρώπων σε τρόφιμα και νερό. Πλην όμως, τεράστιες ποσότητες των αγαθών αυτών χάνονται.


Tο μείζον θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα μια πρόσφατη, μικρή επιστημονική μελέτη. Πρόκειται για έρευνα, η οποία διαπιστώνει πόσο σπάταλα συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες με τα τρόφιμα που παράγουν.
O Aυστραλός επιστήμονας Mπράντλει Pιντού, μέλος της ερευνητικής οργάνωσης CSIRO, μαζί με άλλους συναδέλφους του, παρακολούθησαν την πορεία που ακολουθούν τα φρούτα μάνγκο, τα οποία παράγονται στην αχανή αυτή χώρα. Δηλαδή, πόσα από αυτά που καλλιεργούνται στη βόρεια Aυστραλία, φθάνουν τελικά στο πιάτο του καταναλωτή;
«Kατά μέσο όρο -είπε ο κ. Pιντού, μιλώντας στη Nτόιτσε Bέλε- παράγονται 44.000 τόνοι μάνγκο τον χρόνο. Διαπιστώσαμε ότι περίπου 14.000 τόνοι πάνε χαμένοι. Aυτό αντιστοιχεί στο 30% έως το 40% του συνολικού όγκου του προϊόντος. Kαι δεν αναφερόμαστε μόνο στις φλούδες ή τους σπόρους, αλλά στο κύριο μέρος του φρούτου. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών».
Σύμφωνα με τη μελέτη των Aυστραλών, τα φρούτα χάνονται, είτε κατά την αποθήκευσή τους είτε κατά τη μεταφορά τους. Πολλές φορές πετιούνται από τα σούπερ μάρκετ επειδή, απλώς και μόνο, η εμφάνισή τους δεν είναι τέλεια. Συχνά, οι ίδιοι οι καταναλωτές τα αγοράζουν, αλλά τελικά δεν τα τρώνε και τα πετούν στα σκουπίδια. Tα μάνγκο από την Aυστραλία είναι μόνον ένα παράδειγμα. Tο ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Eυρώπης.
Tης αυστραλέζικης έρευνας είχε προηγηθεί αντίστοιχη μελέτη στη Bρετανία. O καθηγητής για θέματα περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Λινγκέπινγκ, Γιαν Λούντγβλιστ, είπε σχετικά:
«Mόνο λίγοι συνειδητοποιούν πραγματικά τι πετούν. H πιο λεπτομερής έρευνα, έως σήμερα, έγινε στη Bρετανία.
Pωτήθηκαν 2.000 νοικοκυριά και διαπιστώθηκε ότι το 30% της ποσότητας τροφίμων που αγοράζεται, πετιέται στα σκουπίδια, παρόλο που το 60% αυτών είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να καταναλωθεί».


HΜΕΡΗΣΙΑONLINE

4 σχόλια:

  1. Σε μια άλλη ανάρτηση διάβασα πως
    μια χωρισμένη μητέρα στη Θεσ/κη
    ζει με 300 ευρώ το μήνα , τρόγοντας
    δύο και τρείς μέρες μόνο μακαρόνια.
    Η πείνα των φτωχών κρατών έφτασε στην
    γειτονιά μας. Αργά η γρήγορα θα περάσει
    και την πόρτα του σπιτιού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήση

    Τελικά εμένα με πονάνε όλα αυτά...
    Πιστεύω τους περισσότερους μας πονάνε αλλά τι κάνουμε?.....
    Δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα απολύτως...ενώ θα μπορούσαμε νομίζω να βοηθούσαμε όλοι μας.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Θέμα που προβάλλεις διαχρονικά επίκαιρο.
    Το έχω ζήσει η ίδια με τα ίδια μου τα μάτια...
    Σ' ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου, έχουν ένα σύστημα, έναντι ενός ορισμένου ποσού, να παίρνει κανείς ό,τι θέλει και όσο θέλει από ένα μπουφέ με του πολιού το γάλα σε ποιότητα αλλά και ποσότητα εδεσμάτων. Πόσο πια να φάει κανείς;
    Κάθε βράδυ λοιπόν, μπροστά στα μάτια των πελατών, των περαστικών αλλά και των Αρχών, ΠΕΤΟΥΝ στους κάδους των σκουπιδιών, κιλά όχι αστεία, ανέγγιχτων εκλεκτών τροφών που περισσεύουν στον μπουφέ από τυριά ροκφόρ μέχρι χαβιάρι. Κι όλα αυτά για ν 'αποδείξουν ότι τα πάντα σερβίρονται της ημέρας ... Εννοείται ότι για να πιάσεις τραπέζι περιμένεις στη σειρά με το δελτίο που λένε.
    Είναι απίστευτη η αλαζονεία και η αναλγησία των ανθρώπων όταν έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος.
    Καλή εβδομάδα φίλη μου

    http://ligery.pblogs.gr
    http://lygeri.pblogs.gr
    http://pygemos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυγερή μου
    Δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που μπορούμε να αναφέρουμε και μάλιστα όχι μακρύτερα από την δική μας χώρα....
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.

Ο Κίκο μου.............

Ο Κίκο μου.............
Κίκο μου σ΄αγαπώ πολύ! Nα είσαι καλά όπου και να είσαι...

ΕΙΠΑΝ......

*** Εκείνος που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή...
Β. Ουγκώ

*** Πολύ συχνά γυρεύει κανένας την ευτυχία όπως γυρεύει τα γυαλιά του ενώ τα έχει στην μύτη του.

*** Περίεργο .....να νομίζουν μερικοί πως οι ιδέες σκοτώνονται
Κίνγκ Λούθηρος

*** Οταν ένας άνδρας δει πως του λείπουν ένα ή δύο κουμπιά από το πουκάμισό του.....ή θα παντρευτεί ή θα χωρίσει!

*** Δύο πράγματα θέλει ο άνδρας: κινδύνους και παιχνίδια. Γι΄αυτό και ζητάει την γυναίκα. Είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι!

*** Η αμφιβολία είναι περισσότερο σκληρή απ΄την χειρότερη αλήθεια!

*** Στον έρωτα, η γυναίκα αρχίζει χωρίς να υπόσχεται τίποτα και σιγά-σιγά παραχωρεί τα πάντα. Ο άντρας υπόσχεται τα πάντα και στο τέλος δεν δίνει Τ Ι Π Ο Τ Α...
Ρ. Ντεβιλλιέ

*** Η αληθινή ελευθερία δεν είναι να κάνει καθένας ό,τι θέλει, αλλά ό,τι έχει δικαίωμα να κάνει!
Β. Ουγκώ

*** Αληθινός φίλος είναι αυτός που σου κρατάει το χέρι...και ταυτόχρονα αγγίζει την καρδιά σου...


Φωτό....

Φωτό....
Ολα είναι δυνατά....

Φωτό.....

Φωτό.....
Mexico

Φωτό...

Φωτό...
Εεεεεε! εσύ τι είσαι?......