Οι φωτογραφίες μου.

6 Φεβ 2010

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής


6 Φεβρουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής




Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο.


Πρόκειται για έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους έλληνες συγγραφείς.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».


Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθεται 2 εκατομμύρια.


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα τους Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.
Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.




Το έθιμο, η κατάρα και ο ακρωτηριασμός


Ενα παλιό αφρικάνικο γνωμικό λέει: «Τρεις φορές πονάει η αγάπη: όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι κι όταν γεννάς». Πού αναφέρεται; Στο πανάρχαιο έθιμο μύησης που επιβιώνει μέχρι σήμερα: την κλειτοριδεκτομή.





Ο «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου, παρουσιάζει το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ «Το μυστικό της Αυγής», που έχει θέμα τη βάναυση επέμβαση στο σώμα των γυναικών, την κλειτοριδεκτομή, η οποία συναντάται κατά κόρον στην Αφρική, σε ορισμένες χώρες της Ασίας και ελάχιστες της Μ. Ανατολής.

Σε όλο τον κόσμο 140.000.000 κορίτσια και γυναίκες έχουν ήδη υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Στο Μαλί το ποσοστό των γυναικών που έχουν ακρωτηριαστεί σεξουαλικά αγγίζει το 85%.
Μικρά κορίτσια, αιχμάλωτα της παράδοσης και των δεισιδαιμονιών, υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή, ενώ η κυβέρνηση και ακτιβιστικές οργανώσεις στο Μαλί αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια κατά της πρακτικής.


Οπως προστάζει ένα πανάρχαιο έθιμο στο Μαλί, όλα τα μικρά κορίτσια του χωριού, πλυμένα καθαρά, στολισμένα με ένα κοχυλάκι στο μέτωπο και με λευκό μαντίλι στα μαλλιά, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στη μεγάλη αυλή. «Σήμερα όλοι στο χωριό είναι χαρούμενοι, γιατί είναι η μέρα που τα κορίτσια θα κάνουν κλειτοριδεκτομή.
Σ' εμάς έτσι γίνεται, για να μπορεί έπειτα το κορίτσι να παντρευτεί», εξηγεί ο αρχηγός του χωριού.


«Δεν ξέρω γιατί ακριβώς το κάνουμε. Γεννηθήκαμε και το βρήκαμε έτσι - κι έτσι θα το κρατήσουμε.
Μη γελιόμαστε, η κλειτοριδεκτομή δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι το τέλος του κόσμου», λέει η γερόντισσα που είναι επιφορτισμένη με την τέλεση της σκληρής πρακτικής και πιστεύει ότι κάνει κάτι καλό. «Οποια δεν έχει κάνει κλειτοριδεκτομή είναι κατάρα. Δεν μπορεί να βρει άντρα, δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Πλένω τα κορίτσια με το παραδοσιακό φάρμακο για να φυλαχτούν από τα κακά πνεύματα και καθαρίζω το μαχαίρι στη φωτιά», μας εξηγεί και επιμένει: «Δεν κλαίνε, δεν πονάνε, δεν παθαίνουν τίποτα κακό!».


Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός.
Με τα γεννητικά της όργανα κατεστραμμένα, αυξάνουν οι πιθανότητες να πεθάνει η ίδια ή το παιδί στη γέννα. Ετσι έχασε τη σύζυγο και το παιδί του ο κ. Τερά: «Οταν μου εξήγησε ο γιατρός τι έφταιξε, κατάλαβα ότι δεν ήταν το κακό πνεύμα, ότι δεν ήταν μοιραίο να συμβεί. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συμφορά», εξομολογείται.


Η κλειτοριδεκτομή εμφανίζεται να είναι στην Αφρική πιο αρχαία από τη θρησκεία. Κι αν σήμερα κάθε καταγωγικός ερμηνευτικός μύθος μοιάζει να έχει ξεχαστεί, οι άνθρωποι επιμένουν στην τέλεσή της κυρίως βάσει διαδεδομένων δεισιδαιμονιών και αντιλήψεων, επειδή η κλειτορίδα θεωρείται πηγή και φορέας κακών.


Η κυρίαρχη αντίληψη όμως που συντηρεί την πρακτική είναι ότι η γυναίκα είναι υπερσεξουαλική και είναι αδύνατο για έναν μόνο άντρα να την ικανοποιήσει.
Ετσι η κλειτοριδεκτομή παρουσιάζεται ως ο τρόπος προκειμένου η γυναίκα να μένει «ήσυχη», παρθένα μέχρι να παντρευτεί, και πιστή στον άνδρα της μετά το γάμο.


«Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αγράμματοι, αλλά είναι έξυπνοι», συνεχίζει η κ. Σιντιμπέ Καντιντιά Αούντου, πρόεδρος της Οργάνωσης για την Επίβλεψη των Παραδοσιακών Πρακτικών.
«Με την κατάλληλη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, μπορούν να κρατήσουν από την παράδοση ό,τι τους είναι ωφέλιμο και να αποβάλλουν κάθε τι αρνητικό.
Ετσι, όταν καταλάβουν τις τραγικές συνέπειες της φρικτής πρακτικής της κλειτοριδεκτομής, θα εξαλειφθεί».


Υ.Γ.  Βρήκα πολύ σκληρές/ανατριχιαστικές φωτογραφίες σχετικά με το θέμα τις οποίες δεν θέλησα να τις παραθέσω



4 σχόλια:

  1. Ειδα το ντοκιμαντερ,συγκλονιστικό!Μην εξαιρεις τις χριστιανικές χώρες της Αφρικής,πχ και στην Αιθιοπια γίνεται ακομα και σήμερα...
    Πάντως εδώ εχει απαγορευθεί δια νόμου,τουλάχιστον στο Χαρτούμ ουδεις γυναικολόγος τολμά.Πριν από χρόνια καταδικ'αστηκε μια κομπογιανίτισσα,όταν πέθανε στα χέρια της ενα τετράχρονο κοριτσάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άρθρο. Η δοκιμασία αυτή που υπόκεινται τα κοριτσάκια, είναι απάνθρωπη και κατακριταία. Έχω διαβάσει ένα βιβλίο (αυτοβιογραφία) της Γουόρις Ντίρι, η οποία είναι και παθούσα, και περιγράφει στο βιβλίο της "Το λουλούδι της ερήμου" ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης μεθόδου.
    Δυστυχώς όσο υπάρχει φανατική θρησκευτική προσήλωση, δεν πρόκειτε να εξαλειφθεί ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγλονιστική η εγγραφή σου.
    Μα ακόμη πραγματοποιείται αυτή η απάνθρωπη επέμβαση ; Το θεωρούσα παρελθόν.
    Μπράβο Εύα μου που είχες το κουράγιο να το δημοσιοποιήσεις στην ελίδα σου.

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω διαβασει ειδα κ το δικο σου..ειναι απανθρωπη ολη αυτη η ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που ήρθατε και αφήσατε το σχόλιό σας!
Σχόλια ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ θα διαγράφονται.

Ο Κίκο μου.............

Ο Κίκο μου.............
Κίκο μου σ΄αγαπώ πολύ! Nα είσαι καλά όπου και να είσαι...

ΕΙΠΑΝ......

*** Εκείνος που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή...
Β. Ουγκώ

*** Πολύ συχνά γυρεύει κανένας την ευτυχία όπως γυρεύει τα γυαλιά του ενώ τα έχει στην μύτη του.

*** Περίεργο .....να νομίζουν μερικοί πως οι ιδέες σκοτώνονται
Κίνγκ Λούθηρος

*** Οταν ένας άνδρας δει πως του λείπουν ένα ή δύο κουμπιά από το πουκάμισό του.....ή θα παντρευτεί ή θα χωρίσει!

*** Δύο πράγματα θέλει ο άνδρας: κινδύνους και παιχνίδια. Γι΄αυτό και ζητάει την γυναίκα. Είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι!

*** Η αμφιβολία είναι περισσότερο σκληρή απ΄την χειρότερη αλήθεια!

*** Στον έρωτα, η γυναίκα αρχίζει χωρίς να υπόσχεται τίποτα και σιγά-σιγά παραχωρεί τα πάντα. Ο άντρας υπόσχεται τα πάντα και στο τέλος δεν δίνει Τ Ι Π Ο Τ Α...
Ρ. Ντεβιλλιέ

*** Η αληθινή ελευθερία δεν είναι να κάνει καθένας ό,τι θέλει, αλλά ό,τι έχει δικαίωμα να κάνει!
Β. Ουγκώ

*** Αληθινός φίλος είναι αυτός που σου κρατάει το χέρι...και ταυτόχρονα αγγίζει την καρδιά σου...


Φωτό....

Φωτό....
Ολα είναι δυνατά....

Φωτό.....

Φωτό.....
Mexico

Φωτό...

Φωτό...
Εεεεεε! εσύ τι είσαι?......